Home HIBURAN Didakwa Sambut Krismas, Ini Penjelasan Nora Danish Buat Netizen Tercengang

Didakwa Sambut Krismas, Ini Penjelasan Nora Danish Buat Netizen Tercengang

512
0
SHARE

Hanya kerana upload satu gambar ketika perayaan hari Krismas di akaun Instagram miliknya, pelakon Nora Danish telah dikritik tanpa usul periksa dan perkara tersebut mendapat pelbagai reaksi daripada peminat beliau.

Terdapat netizen yang mempersoalkan mengapa Nora harus meraikan Krismas sedangkan beliau merupakan seorang muslim.

Namun, Nora Danish tidak melatah malah menjawab persoalan netizen itu dengan tenang. Nora membalas komen netizen tersebut dengan begitu baik dan padu.

Didakwa Sambut Krismas, Ini Penjelasan Nora Danish Buat Netizen Tercengang

Tak pasal-pasal netizen ini yang mendapat malu, ternyata Nora bukanlah meraikan sambutan hari krismas, tetapi sekadar menyertai sambutan hari jadi, makan malam bersama teman-temannya.

Memang sekarang ni ramai yang mahu berlagak alim dan seakan menganggap diri mereka Tuhan dimana mereka menentukan dosa dan pahala orang lain.

Sebelum ini Nora Danish menamatkan status ibu tunggalnya dengan melangsungkan pernikahan bersama kekasih hatinya, Nedim Nazri.

Didakwa Sambut Krismas, Ini Penjelasan Nora Danish Buat Netizen Tercengang

Agama |slam merupakan agama yang menitikberatkan toleransi antara pengikutnya dan penganut agama lain. Namun, dalam masalah yang berkaitan dengan soal akidah, perkara ini adalah lebih utama. Berdasarkan kepada perbahasan yang telah diletakkan, kita dapat melihat penyelesaian kepada permasalahan adalah seperti berikut :

1. Haram menyambut perayaan orang kafir disebabkan kesalahan akidah yang dianuti oleh mereka. Secara umumnya, perkara ini disamakan seolah-olah kita turut sama menyokong pendirian dan pegangan mereka.

2. Dibolehkan memberikan ucapan atau tahniah pada hari kebesaran mereka dengan syarat bukan disebabkan kita berasa redha dengan perayaan ini tetapi ingin menjaga hubungan kemasyarakatan dalam sebuah komuniti.

Yang paling penting ialah pendekatan yang digunakan oleh umat |slam dalam mendepani masyarakat berbeza bangsa dan agama dalam sesebuah kawasan. Cara ini perlu diberikan perhatian supaya |slam itu dapat diperlihatkan wajahnya yang indah dan kefahaman tentang suatu peristiwa itu dapat diperbetulkan.

“Dan tolong-menolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebajikan dan takwa, dan jangan tolong-menolong dalam berbuat dosa dan pelanggaran.” (Surah al-Maidah: ayat 2)

Memakai topi merah mengikut pandangan awam adalah seperti kita meraikan syiar mereka dan boleh menimbulkan fitnah. Sebaiknya, kita cuba usahakan untuk tidak memakai topi tersebut sekalipun ianya tidak menjejaskan akidah kita.

Didakwa Sambut Krismas, Ini Penjelasan Nora Danish Buat Netizen Tercengang

Lihat apa komen yang ditinggalkan netizen di laman insta Nora. Banyak yang mengecam disamping ada juga yang menasihati.

Didakwa Sambut Krismas, Ini Penjelasan Nora Danish Buat Netizen Tercengang

Namun selepas disemak semula, tiada lagi video tersebut di laman instagram Nora. Nampaknya apa yang dikongsikan oleh netizen memberi kesan positif kepada beliau. Alhamdulillah, semoga pasangan ini berada dalam lindunganNya dan sentiasa istikomah dalam menjalani kehidupan berkeluarga.

Apa pandangan korg?

Sumber dari Yoy Network

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here