Home TEKNOLOGI PDRM buka pengambilan Konstabel lelaki

PDRM buka pengambilan Konstabel lelaki

533
0
SHARE
Ketua Komunikasi Korporat PDRM, Urusetia Ketua Polis Negara (KPN), Datuk Asmawati Ahmad.

KUALA LUMPUR 10 Nov. – Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan mengadakan eksesais pengambilan bagi jawatan Konstabel polis YA1 dan YT1 untuk lelaki sahaja bagi siri 2/2018 di beberapa lokasi di seluruh negara pada bulan ini.

Ketua Komunikasi Korporat PDRM, Datuk Asmawati Ahmad berkata, calon-calon mestilah tidak melebihi umur 27 tahun pada 28 November ini dan mempunyai ketinggian 163 sentimeter ke atas.

Menurutnya, calon juga perlu mempunyai berat minimum 50 kilogram, indeks jisim berat (bmi) 19.0 hingga 29.0 serta ukuran dada 81 sentimeter untuk keadaan biasa dan 86 sentimeter semasa tarik nafas.

“Bagi jawatan konstabel YA1, calon perlu lulus Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau setaraf, kepujian dua subjek termasuk Bahasa Melayu dan lulus empat subjek lain.

“Sementara itu, bagi konstabel YT1 pula, kelulusan minimum adalah lulus Penilaian Tahap 3 (PT3) atau Penilaian Menengah Rendah (PMR) atau yang setaraf. Calon juga perlu kepujian dalam Bahasa Melayu dan lulus dalam empat subjek termasuk matematik,” katanya dalam kenyataan, di sini hari ini.

Asmawati memberitahu, ujian fizikal akan diadakan pada pukul 7.30 pagi di Ibu pejabat Polis Daerah (IPD) Pendang, Kedah pada 18 November hingga 22 November, Pangkalan Latihan Pasukan Gerakan Udara PDRM, Ipoh (24 November hingga 28 November) dan Ibu pejabat Polis Kontinjen (IPK) Melaka (18 November hingga 22 November).

Tambahnya, lokasi lain adalah di IPD Shah Alam (24 November hingga 28 November), Mes Pegawai Kanan IPD Kota Bahru (18 November hingga 22 November), Dewan Badminton, Kompleks Latihan PDRM Alor Akar, Kuantan (24 November hingga 28 November), IPD Tawau (18 November hingga 21 November) dan IPK Sabah (24 November hingga 28 November).

“Ujian tersebut turut diadakan di Batalion 12, Pasukan Gerakan Am (PGA) Miri (18 November hingga 19 November), IPD Sibu (21 November hingga 24 November) dan Pusat Latihan Polis (PULAPOL) Kuching (26 November hingga 28 November). – UTUSAN ONLINE

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here