Home PETUA Tips Penjagaan Komputer Riba/Laptop Untuk Jangka Hayat Lebih Lama

Tips Penjagaan Komputer Riba/Laptop Untuk Jangka Hayat Lebih Lama

153
0
SHARE

Penggunaan komputer riba / laptop sangat diperlukan sebagai pemudahcara aktiviti harian sama ada untuk mereka yang bekerja dan belajar. Pelbagai jenis jenama riba komputer yang terdapat di pasaran datang dengan pelbagai harga. Walau apa jenis laptop yang anda miliki adakah penjagaan laptop dalam keadaan baik dan sempurna? Anda perlu mengetahui cara terbaik untuk menjaga komputer riba kerana harganya cukup mahal jadi pastikan penjagaan komputer riba / laptop adalah paling sesuai dengan harga yang anda laburkan untuk membelinya. Oleh itu, anda sepatutnya mengetahui Tips Penjagaan Komputer Riba / Laptop untuk jangka masa lebih lama.Mungkin ada di antara kita yang sering menghadapi masalah dengan komputer riba dan tidak tahu tentang penjagaan laptop yang betul. Jadi kali ini saya akan dedahkan Tips Penjagaan Komputer Riba / Laptop untuk jangka masa lebih lama. Jom baca di bawah

1) BATERI

Tips Penjagaan Komputer Riba / Laptop- BATERI
foto kredit: pusat komputer infotech

Semasa menggunakan komputer riba, elakkan menggunakan bateri kerana sebaiknya gunakan kuasa dari penyesuai supaya komputer anda lebih sejuk tanpa haba. Sebelum cas bateri, pastikan di bawah 10 peratus dan harus tahu, bateri akan kehilangan kuasa menyimpan daya jika dicas terlalu banyak. Satu lagi jangan biarkan bateri kosong jika korang nak simpan bateri selama tempoh yang lama.

2) HABA

Apabila menggunakan komputer riba perkara yang ramai suka lakukan adalah bantal bantal atau tilam. Lepas pada ni jangan biarkan tabiat itu kerana komputer riba boleh menjadi panas dan menutup ruang udara komputer menyebabkan haba terjebak dalam komputer riba. Anda harus tahu yang komputer riba mempunyai simpanan ruang yang kecil.

3) JAUHI LAPTOP DARI MAKANAN

Tips Penjagaan Komputer Riba / Laptop-JAUHI LAPTOP DARI MAKANAN
foto kredit: komputer hitech

Makan depan laptop mesti korang penah buat kan? Penah tak tengok semut berkeliaran pada komputer anda? Semut memang suka bersarang dalam komputer riba. Tengok ni.

Tips Penjagaan Komputer Riba / Laptop - JAUHI LAPTOP DARI MAKANAN

Jadi jauhkanlah laptop anda dari makanan terutamanya cecair, sekali terumpah Hmm cari duit baiki laptop lah jawabnya.

4) LAPTOP SKIN

Kerap kali lapkan skrin LCD anda kerana ia mudah dimasuki habuk. Elakkan sentuh dan tekan krin dengan kuat. Sentuh dengan lembut agar skrin tidak mudah rosak. Elakkan menyentuh skrin dengan jari kerana kesan berminyak membuat skrin kotor. Kalau nak bersihkan skrin, pakai pembersih yang sepatutnya.

Tips Penjagaan Komputer Riba / Laptop - SKRIN Laptop

5) PAPAN KEKUNCI

Untuk menghalang habuk masuk ke papan kekunci, letakkan A4 kertas pada papan kekunci apabila komputer riba tidak digunakan. Lapkan papan kekunci perlahan-lahan untuk mencegah

6) LAPTOP PERKHIDMATAN

Tips Penjagaan Komputer Riba / Laptop Untuk Jangka Hayat Lebih Lama yang juga penting ialah perkhidmatan. Bab perkhidmatan laptop ni mesti ramai yang tak ambil berat kan? Perkhidmatan komputer anda setiap 6 bulan. Sayangi laptop kita. Harga mahal tau. Format dan bersihkan OS anda 2 hingga 3 tahun sekali untuk membuang perisian yang tidak diperlukan supaya komputer riba menjadi lebih laju.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here