Home SEMASA Selain Momo, Inilah 7 Challenge Viral yang Boleh Mengundang Maut. Anda JANGAN...

Selain Momo, Inilah 7 Challenge Viral yang Boleh Mengundang Maut. Anda JANGAN Pernah Cuba!

1770
0
SHARE

Akhir-akhir ini Momo Challenge telah menjadi virus di seluruh negara yang menjadi perbualan hangat media sosial yang mempersoalkan kesahihan tentang siapa Momo dan apakah Momo boleh mendatangkan mudarat kepada kita. Sehingga ramai yang cuba untuk menyahut cabaran Momo. Tetapi tahukah anda bukan hanya Momo cabaran yang menjadi viral dan perhatian dunia karena ada Challenge yang menjadi kegilaan terutama remaja yang telah membawa maut kepada ratusan remaja di Rusia.

Penulisan admin kali ini akan membagikan kepada anda semua tentang 7 Challenge Viral yang Boleh Mengundang Maut . Anda JANGAN Pernah Cuba Ya! Artikel ini adalah sebagai perkongsian dan maklumat tentang Challenge yang merbahaya dan seharusnya anda dan insan tersayang menjauhinya. Seram Beb!

1) BLUE WHALE CHALLENGE

Selain Momo, Inilah 7 Challenge Viral: BLUE WHALE CHALLENGE

Selain Momo, Inilah 7 Challenge Viral: BLUE WHALE CHALLENGE
foto kredit: akhbar india

BLUE WHALE CHALLENGE adalah cabaran yang bermula pada tahun 2016 yang wujud di beberapa buah negara terutama Rusia. Permainan ini memerlukan anda menyelesaikan 50 tugasan selama 50 hari yang bermula dengan cabaran yang tidak merbahaya sebelum mengenali unsur suami diri dalam permainan seterusnya. Antara cabaran yang perlu pemain menyelesaikanikan adalah membunuh haiwan, menonton filem seram dan berjalan keluar rumah pada lewat malam dan menarah bahagian arm dengan gambaran ikan paus menggunakan pisau. Cabaran ini telah mencatatkan kematian terbesar di kalangan kanak-kanak dan remaja di Rusia. Nasib baik di Malaysia ini permainan tidak menular.

2) Bercakap Angela

Selain Momo, Inilah 7 Challenge Viral: Talking Angela

Mungkin ramai yang sudah tahu tentang  aplikasi  Talking Angela yang boleh  dipasang  dari Google Play Store  oleh mereka yang mempunyai Telefon Pintar seperti Android dan Iphone. Bercakap Angela adalah aplikasi Kucing Putih yang bermata biru yang boleh bercakap dan menjawab semua pertanyaan anda. Aplikasi ini menjadi kegemaran buat kanak-kanak kerana penampilan Kucing Putih yang menjadi tarikan. Namun begitu sejak akhir-akhir ini tersebar beraita bahawa aplikasi ini telah di hack oleh seorang lelaki skizo untuk menculik kanak-kanakdan semua orang diingatkan untuk tidak lagi menggunakan aplikasi ini. Dikatakan Aplikasi Talking Angela meminta perkara aneh seperti tempat tempat tinggal, siapa nama ibu bapa dan berapa nombor telefon anda. Apa yang lebih menyeramkan apabila aplikasi ini mampu mengambil foto dan merekodkan video anda melalui Telefon Pintar kamera. Antara kes yang berlaku terhadap kanak-kanak 7 tahun yang hilang selepas menggunakan aplikasi ini.

Selain Momo, Inilah 7 Challenge Viral: Talking Angela

Selain Momo, Inilah 7 Challenge Viral: Talking Angela

3) TEMPAT KIKI DANCE

Selain Momo, Inilah 7 Challenge Viral: Kiki Dance Challenge
foto kredit: timesofap.com

Cabaran paling banyak hari ini semestinya Kiki Dance Challenge yang menjadi kegemaran ramai untuk memuat naik video Kiki Dance di laman sosial. Cabaran ini bermula apabila The Shiggy Show memuat naik video berjudul lagu Drake yang bertajuk In My Feeling. Sejak dari itu ramai netizen merakamkan video Kiki Dance sambil berjalan ketika kereta bergerak. Cabaran ini dikatakan berbahaya kerana boleh menyebabkan kemalangan dan cabaran ini juga diharamkan oleh beberapa buah negara kerana tidak mahu perkara sedemikian berlaku.

4) Cabaran Permainan Mencekik

Selain Momo, Inilah 7 Challenge Viral: Cabaran tarian yang tercekik
foto kredit: naib

Permainan ini sangat merbahaya kerana ia menghalang oksigen ke otak dan membuat seseorang tidak sedilah seketika dan pemain akan merasa khayal seperti minum alkohol. Di Malaysia juga cabaran ini tidak terkecuali dimainkan dan menjadi trend sebelum ini. Cabaran ini telah meragut ramai nyawa terutama di kalangan remaja. Tidak ada jaminan seorang pemain itu yang dicekik itu akan dapat bernafas seperti biasa. Sungguh cabaran seperti ini tidak relevan untuk dimainkan.

5) Kylie Lip Challenge

Selain Momo, Inilah 7 Challenge Viral: Kylie Lip Challenge
foto kredit: behindtheverystrongpersonisthemself

Kylie Lip Challenge antara cabaran untuk remaja perempuan mendapatkan bibir cantik, tebal, dan seksi seperti Kylie Jenner. Apa yang perlu mereka lakukan ialah memasukkan bibir ke lubang yang kecil seperti botol untuk menjadikkan bibir bengkak dan tebal. Risiko cabaran ini adalah bibir akan membengkak dan menyebabkan kecacatan pada mulut. Oleh itu berfikirlah 100 kali sebelum anda melakukan cabaran yang tidak berakal seperti ini.

6) Cabaran Air Panas

Kredit foto: Kategori

Ini juga Cabaran yang merbahaya dan sedang mendapat perhatian umum. Cabaran ini meminta seseorang pemain untuk mandi dan minum air yang mendidih. Jelaslah cabaran ini sangat memberi kesan luka, badan terbakar malah boleh menyebabkan kematian.