Home KECANTIKAN Manfaat Garam Untuk Wajah

Manfaat Garam Untuk Wajah

578
0
SHARE

GARAM ialah salah satu bahan yang sering digunakan untuk memasak di dapur. Namun begitu adakah kita tahu bahawa garam juga sangat bermanfaat untuk kulit wajah. Selain mudah untuk didapati di mana-mana sahaja, anda juga tidak perlu mengunakan perbelanjaan yang banyak untuk mencantikkan wajah.

Manfaat Garam Untuk Wajah

1 Garam Mampu MENGAWAL minyak pada WAJAH

Garam adalah perubatan yang sangat sesuai untuk mengawal minyak pada kulit wajah sekaligus menghilangkan terus minyak pada wajah anda. Di dalam garam terdapat  potassium dan sulfur yang dapat menghilangkan minyak pada kulit wajah. Dengan menguapkan wajah menggunakan garam setiap hari sebelum tidur atau dengan membilas wajah menggunakan air garam. Mudah kan?

2. Garam untuk mengubati wajah yang berjerawat.

Kandungan bahan potassium dan sulfur dalam garam adalah berfungsi sebagai mengimbangi kontsentrasi udara pada kulit dan mampu mengindari kotoran dan jerawat muncul lagi. Cara untuk menghilangkan jerawat menggunakan garam sememangnya sangat MUDAH.

3. Garam Sebagai Scrub pada WAJAH

Dengan campuran garam dan facial oil seperti minyak zaitun terbukti dapat digunakan sebagai scrub. Garam sangat molek dimanfaatkan sebagai srub wajah yang berguna untuk menghapuskan sel-sel kulit mati dan menghilangkan kedutan wajah.

4. Garam Mampu Mengatasi Bibir Pecah

Bagi Anda yang memiliki bibir kering dan kerap bibir pecah-pecah, garam mampu menjadi pelembab terbaik yang membantu untuk menyembuhkannya. Caranya ialah campurkan  1 sudu garam dengan sedikit air lalu sapukan pada bibir anda. Lakukan 2 kali sehari. Hasilnya pasti MENGAGUMKAN.

5. Garam Berguna Sebagai Toner

Garam juga sangat sesuai untuk rawatan semulajadi sebagai Toner Muka. Caranya hanyalah dengan memasukkan garam pada air suam lalu lekatkan pada kulit wajah anda. Selepas itu, biarkan sehinggan kering. Toner yang diperbuat daripada garam amat sesuai untuk menyihatkan kulit wajah.

6. Garam Membantu Mengatasi Blackheads dan Whiteheads

Gangguan Bintik Hitam pada wajah menyebabkan kesan yang membosankan dan menjadikan kulit wajah yang kasar dan pasti sangat menggangu kecantikan wajah anda. Blackheads dan Whiteheads adalah bakteria yang terkumpul di bahagian hidung bibir dan dagu.Oleh itu, garam adalah sangat efektif untuk membunuh kotoran dan bakteria pada wajah.

Ternyata garam menari dan bermanfaat kan untuk wajah anda? Selain mudah didapati hanya di dapur, anda juga dapat menjimatkan wang untuk membeli produk mencantikkan kulit wajah. Sekiranya artikel ini bermanfaat untuk anda, kongsikan juga buat rakan-rakan yang lain.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here