Home MAKANAN 24 Tempat Paling Menarik Di Cameron Highland. Mesti Ada Yang Tak Pernah...

24 Tempat Paling Menarik Di Cameron Highland. Mesti Ada Yang Tak Pernah Pergi.

959
0
SHARE
tempat menarik di cameron highland

Ok hari ni min nak kongsikan tempat-tempat menarik yang korang boleh lawati jika mendaki ke puncak Cameron Highland. Min rasa korang pun mesti tak pernah sampai ke semua tempat di Cameron Highland kan?

OK tanpa cerita panjang, jom kita tengok senarai 34 tempat menarik bermula dari arah Simpang Pulai menuju ke Tapah.

1- Green View Garden

Green View Garden atau cara mudah untuk korang tempat dan destinasi cuti ini adalah Avant Chocolate. Avant Chocolate terletak bersebelahan dengan Green View Garden Green View Garden adalah tempat pertama yang korang wajib singgah. Bertempat di Jalan Simpang Pulai ada banyak tempat yang korang boleh lawati di Green View Garden ni antaranya ladang strawberry, ladang lavender, dessert cafe, restoran, local delight dan strawberry chocolate.

Tekan sini untuk direction

Tempat menarik Cameron Highland- Green View Garden

Avant Chocolate - tempat menarik di cameron highland

Tempat menarik Cameron Highland- Green View Garden
Ladang Lavender

 

Tempat menarik Cameron Highland- Green View Garden
Ladang Strawberry

2- Meiko Souvenir Centre

Bertempat di Jalan Simpang Pulai, Kampung Raja. Meiko Souvenir Centre adalah tempat membeli pelbagai cenderahati di Cameron Highland yang boleh dibawa pulang.

 Meiko Strawberry Souvenir Centre

 

Meiko Strawberry Souvenir Centre

 Meiko Strawberry Souvenir Centre

 Meiko Strawberry Souvenir Centre

Meiko Strawberry Souvenir Centre

3- Lavender Garden

Lavender Garden diantara destinasi yang famous di Cameron Highland ni. Bertempat di Tringkap berhampiran dengan Cameron Valley 3 – Bharat Tea. Tiket masuk untuk Dewasa adalah RM10 & Kanak-kanak RM7. Pemandangan di sini sangat-sangat menarik dengan bunga-bunga lavender disamping ais cream nya yang memukau.

Tekan sini untuk direction

Lavender Garden

Lavender Garden Cameron Highland- Tempat menarik

Lavender Garden Cameron Highland- Tempat menarik

Lavender Garden Cameron Highland- Tempat menarik

Lavender Garden Cameron Highland- Tempat menarik

 

4- Ee Feng Gu Honey Bee

Ee Feng Gu terletak 5KM dari pusat bandar Cameron Highland. Ini adalah salah satu tempat yang korang tak boleh skip kerana tempat ini adalah diantara tempat percutian terbaik. Tiada bayaran masuk dikenakan. Tempat ni korang kena berhati-hati sikit sebab bahaya sengatan lebah. Ee Feng Gu Honey Bee seronok untuk dilawati , boleh bawak bersama anak-anak.

 Ee Feng Gu Honey Bee - Tempat Menarik Cameron Highland

 Ee Feng Gu Honey Bee - Tempat Menarik Cameron Highland

5- Robertson Rose Garden

Amatlah rugi kalau korang tak pergi ke Cameron Highland tapi tak singgah di Robertson Rose Garden ni. Pemandangan di taman ini penuh dengan bunga segar yang luar biasa menakjubkan. Bunga bunga matahari yang berwarna terang yang kelihatan seperti sentinel atau pokok-pokok bunga raya salmon. Sangat menarik untuk dilihat. Pasti korang tak percaya, di taman ini mengandungi lebih 100 jenis spesies bunga rose yang berbeza.  Ada warna hijau malah ada rose yang berwarna hitam. Macam mana rupa tu? Elok lah korang pergi sendiri tengok. Tekan sini untuk dapatkan location ke Robertson Rose Garden

Robertson Rose Garden

Robertson Rose Garden

6-BOH Tea Plantation- Sungai Palas

Cameron Highland adalah salah satu tempat percutian bajet kerana banyak tempat korang boleh masuk secara percuma je. Antaranya Ladang Teh Sungai Palas. Tempat menarik, udara segar, sesuai untuk tenangkan jiwa di sini. hehe.

BOH Tea Plantation- Sungai Palas

BOH Tea Plantation- Sungai Palas

BOH Tea Plantation- Sungai Palas

BOH Tea Plantation- Sungai Palas

7- Mossy Forest

Kalau korang yang kaki hiking, Cameron Highland Mossy Forest adalah tempat yang terbaik untuk hiking sambil menikmati keindahan ciptaan alam ini. Rata-rata review dari Tripadvisor memberi rating 4.0 untuk aktiviti di sini.

Mossy Forest Cameron Highland

Mossy Forest Cameron Highland

Mossy Forest Cameron Highland

Mossy Forest Cameron Highland

 

8- Gunung Brinchang

Gunung Brinchang adalah gunung yang kedua tertinggi di Cameron Highland selepas Gunung Irau dengan ketinggian 2000 meter dari aras laut.

Gunung Brinchang- Tempat menarik cameron highland

Mossy Forest Cameron Highland

Gunung Brinchang- Tempat menarik cameron highland

Gunung Brinchang- Tempat menarik cameron highland

9-Butterfly Garden

Butterfly Garden adalah habitat hidupan serangga dan taman zoologi yang terletak di Kea Farm.  Antara tarikan terbesar Butterfly Garden adalah kerana ia mempunyai sebuah kandang kupu-kupu yang besar dan terdapat akuarium di dalam nya. Dibuka setiap hari dengan tiket masuk untuk dewasa adalah RM7 dan kanak-kanak RM5

Butterfly Garden cameron

Butterfly Garden cameron

10- EQ Strawberry Farm

Jika korang suka bercucuk tanam, minat dalam bahagian pertanian, EQ Strawberry Farm adalah tempat yang tepat untuk dilawati. Bukan sahaja dapat tengok bagaimana strawberi di tanam, malah korang dapat memilih dan memetik strawberi yang segar di sini.

 EQ Strawberry Farm

 EQ Strawberry Farm

11- Raju’s Hill Strawberry Farm

Raju’s Hill Strawberry Farm adalah ladang stawberi yang terkenal di Brinchang.  Masuk adalah percuma, korang boleh melawat kilang pemprosesan strawberi dan petik sendiri strawberi yang korang nak.

Raaju Hill Strawberry Farm

Raaju Hill Strawberry Farm

Raaju Hill Strawberry Farm- deelioraSelf plucking fresh strawberry

Peta Lokasi Raju's Hill Strawberry Farm Cameron Highland
Kredit Foto: cameronhighlandsinfo.com

12- Kea Farm Market Square

Sebelum pulang ke destinasi masing-masing, Kea Farm adalah tempat yang wajib korang singgah. Banyak pilihan barang yang segar seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan bunga yang lebih murah dari tempat lain boleh didapati di sini.

Kea Farm Market Cameron Highland

Kea Farm Market Cameron Highland

Kea Farm Market Cameron Highland

Kea Farm Market Cameron Highland

Kea Farm Market Cameron Highland

13- Orkid and Rose Garden

Antara keindahan yang menarik perhatian disini adalah pasu bunga yang terdiri daripada tayar lama yang dicat berwarna-warni ditambah pula dengan bunga orkid dan rose menjadikan tempat ini lain dari yang lain. Tiket masuk untuk dewasa adalah RM8 & Kanak-kanak RM6 yang dibuka setiap hari sehingga jam 6 petang.

Orkid and Rose Garden
Kredit Foto: gilmangirl.livejournal.com/

 

Taman Orchid and Rose Garden
Kredit Foto: gilmangirl.livejournal.com
Orkid and Rose Garden
Kredit Foto: gilmangirl.livejournal.com/

14- Cactus Point

Cactus Point ini terletak di Brinchang dengan pelbagai jenis spesis bunga kaktus yang boleh didapati sebagai cenderahati mahupun untuk tujuan tanamam. Masuk adalah percuma.

Cactus Point Cameron highland

Cactus Point Cameron highland

Cactus Point Cameron highland

15-Fragrance Nursery

Fragrance Nursery adalah salah satu pembekal utama tumbuhan pasu yang dipasarkan bukan sahaja di Malaysia malah diekspot ke negara luar seperti Singapura dan Thailand. Mereka banyak membekal tumbuh-tumbuhan jenis tropika, sayur-sayuran , anggur dan strawberi.

Fragrance Nursery Brinchang

Fragrance Nursery Brinchang

Fragrance Nursery Brinchang

Fragrance Nursery Brinchang

16- Time Tunnel Museum

Jika korang bercuti di Cameron Highland, Muzium Time Tunnel adalah tempat yang harus dilawati. Pelbagai barangan sekitar tahun 80-an, & 90-an boleh didapati disini yang sudah tiada lagi dizaman millenia  ini. Ia dapat mengimbau kembali kenangan korang masa kecik-kecik dulu.

Time Tunnel Museum

Time Tunnel Museum

Time Tunnel Museum

Time Tunnel Museum

Muzium Time Tunnel

Muzium Time Tunnel

Muzium Time Tunnel

17- Multi Crops Souvenir Centre

Jika korang tak habis singgah ke semua tempat ni Cameron Highland ni, Multi Crops Souvenir Centre ini adalah tempat yang perlu korang lawati. Pelbagai jenis barangan seperti sayur-sayuran, bunga, pasu dan cenderahati boleh didapati di sini.

Tempat ini dikenali dengan nama “Arked Peladang”,  atau Farmers Arcade yang terletak diantara Brinchang dan Kea Farm. Dibuka setiap hari pada jam 9 pagi sehingga 6 petang.

Arked Peladang lebih kurang sama dengan Kea Farm tetapi Arked Peladang lebih selesa, tidak padat dan kawasan parking yang luas.

Multi Crops Souvenir Centre - Tempat menarik cameron highland
Kredit Foto: cameronhighland.net

 

Multi Crops Souvenir Centre - Tempat menarik cameron highland
Kredit Foto: cameronhighland.net

18- Big Red Strawberry Farm

Big Red Strawberry Farm adalah tempat fevret min dan ia merupakan tempat yang wajib dilawati oleh pengunjung dalam mahupun luar negara.  Terletak berhampiran dengan bandar Brinchang korang boleh jalan kaki je nak ke sini. Korang boleh habiskan masa di sini dengan berjalan bersiar-siar. Ada ladang strawberi segar, ada makanan ringan dan minuman berasaskan strawberi seperti ais krim, strawberi sundae, muffin, teh, tart dan macam-macam lagi.

Big Red Strawberry Farm

Big Red Strawberry Farm

Big Red Strawberry Farm

Big Red Strawberry Farm

19- Kasimanis Strawberry Farm

Kasimanis Strawberry Farm

Kasimanis Strawberry Farm

20- Healthy Strawberry Farm

Healthy Strawberry Farm

Healthy Strawberry Farm

Healthy Strawberry Farm

21- Glory 78 Steamboat & Snack Corner

Berdasarkan review kat tripadvisor rata-rata pengunjung ke sini  memberikan 2.5 bintang  daripada 5. So korang boleh nilai sendiri. Harga steambot RM25 satu kepala.

Glory 78 Steamboat & Snack Corner

Glory 78 Steamboat & Snack Corner

 

Glory 78
Strawberry yogurt

22- Parit Waterfall

Parit Waterfall merupakan air terjun semulajadi di Tanah Rata tetapi tempatnya agak tersembunyi. Paling dekat boleh masuk melalui Century Pines Resort . Terdapat banyak kemudahan di sini termasuk parking kereta yang luas, taman permainan, laluan pejalan kaki, tandas dan bangku.

Parit Waterfall Mandi Menarik

Parit Waterfall Cameron Menarik

Parit Waterfall Mandi Menarik

23- Taman Agroteknologi MARDI

(Malaysian Agriculture Research & Development Institute)

Taman Agroteknologi di sini adalah paling best berbanding di tempat lain adalah kerana  faktor keselesaan.

Bunga-bunga ditanam di sini berada dibawah  bumbung. kalau hujan sekalipun korang tetap boleh berteduh.

Tiket masuk untuk Dewasa adalah RM5 & Kanak-kanak RM3

Taman Agroteknologi Mardi Cameron Highland

Taman Agroteknologi Mardi Cameron Highland

Taman Agroteknologi Mardi Cameron Highland

Taman Agroteknologi Mardi Cameron Highland

Taman Agroteknologi Mardi Cameron Highland

Aiskrim strawberi

Taman Agroteknologi Mardi Cameron Highland

24- Robinson Waterfall

Robinson waterfall adalah air terjun dari bandar Tanah Rata yang boleh diakses melalui laluan hutan. Pemandangan yang indah di sini menarik perhatian pengunjung untuk lepak lebih lama di sini.

Robinson Waterfall MANDI

Robinson Waterfall MANDI

Setakat itu sahaja perkongsian min kali ini.. Diharap info ini dapat membantu korang sedikit sebanyak yang bercadang ingin bercuti di Cameron Highland ni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here