Home KECANTIKAN 6 Kesalahan Penjagaan Muka Yang Sering Dilakukan Oleh Wanita

6 Kesalahan Penjagaan Muka Yang Sering Dilakukan Oleh Wanita

2745
3
SHARE
Kesalahan Penjagaan Muka

Ramai anak muda sekarang terutamanya wanita sering melakukan kesilapan di dalam penjagaan muka secara harian.

Sebenarnya ada beberapa perkara rutin harian yang kemungkinan kesalahan yang sering anda lakukan didalam penjagaan muka.

Saya nak kongsikan 6 perkara tersebut :

1. Mencuci Muka Secara Berlebihan

Maksud mencuci muka secara berlebihan bermaksud anda menggunakan terlalu banyak sabun, menggosok atau menyapu muka anda dengan kasar.

Memang ada sesetengah mereka yang rasakan geram dengan muka mereka, di sentalnya dengan towel dan sebagainya. Ini satu tindakan yang salah. Ia akan menyebabkan kulit anda kering dan mengalami iritasi.

Sepatutnya anda perlu urut wajah anda dengan lembut menggunakan jari dan sapukan keseluruh muka anda dengan rata.

2. Tidak Membersihkan Muka Sebelum Tidur

Ketika semua orang yang baru pulang dari kerja dan penat. Semestinya ramai yang balik, tukar baju dan terus tidur.

Kesalahan ini sering dilakukan kerana rasa malas membelengu diri. Yang lebih buruk jika anda tidur dengan tidak membersihkan make up di muka.

Makeup yang dipakai sepanjang hari telah terdedah dengan udara sekeliling yang kotor, jika anda tidak membersihkannya dan terus tidur ia akan menganggu proses kulit di malam hari.

Pastikan anda guna dan sapukan mekap remover sebelum anda tidur ya.

3. Tidak Bersihkan Muka Selepas Bangun Pagi

Sewaktu anda tidur, kulit menjalakan proses pembaharuan kulit. Tidur yang cukup sangat memainkan peranan untuk memastikan wajah sentiasa cantik dan berseri.

Ketika proses ini berlaku, kulit akan melakukan pelbagai proses yang mengeluarkan toksin dan ia akan dibuang dari kulit. Sebab itu pentingnya anda mencuci muka terlebih dahulu ketika bangun di waktu pagi.

4. Tidak Bersihkan Make Up Ketika Bersenam

Wanita-wanita selalunya nak pergi bersenam pun nak cantik. Tetapi itulah kesilapan yang sering dilakukan.

Bila kulit berpeluh dan bercampur dengan make up, ia akan membuatkan kulit anda lagi mudah untuk berjerawat dan mengalami masalah kulit. Pembiakan bakteria mudah berlaku dengan bantuan peluh yang telah dihasilkan.

Sebab itu selepas bersenam, cepat-cepat tukarkan baju anda dengan baju yang baru. Jika dibiarkan terlalu lama, itu yang kadang kala di belakang badan juga tumbuh jerawat.

5. Tidak Menggunakan SPF (Sun Protection Factor)

Fungsi SPF amat penting untuk membantu kulit anda daripada sinaran matahari.

SPF juga berfungsi untuk melambatkan proses penuaan. Pastikan minta nasihat farmasi sebelum anda membeli kerana SPF juga ada pelbagai krim yang ditawarkan. Pastikan ia sesuai dengan kulit serta kegunaan harian anda.

6. Sering Menyentuh Muka

Kenapa benda ni tidak digalakkan untuk dilakukan? Kerana tangan anda menyentuh pelbagai benda dalam satu hari dan anda tidak tahu berapa banyak kuman atau bakteria di tangan apabila anda menyentuh muka anda.

Anda perlu tahu kulit wajah kita semua sangat sensitif. Memang kita tidak nampak kuman yang berada di tangan kita tetapi sebenarnya itulah antara punca besar yang menyebabkan kulit kita berjerawat apabila selalu menyentuh muka menggunakan tangan yang tidak bersih.

Wowskin Serum Terbaik

Rahsia Artis Mengekalkan Kulit Mereka Sihat dan Putih Berseri

Jika anda nak tahu, di Malaysia ini sudah menjadi satu fenomena dan TREND dimana ramai Make Up Artis dan Influencer yang cantik-cantik di Instagram menggunakan rutin ni.

TREND yang selalu dikatakan itu adalah sebenarnya satu rutin yang di amalkan oleh golongan ini untuk penjagaan kulit agar sihat sentiasa dan cantik walaupun menggunakan make up dengan kerap.

Rutin tersebut ialah mereka mengamalkan penggunaan 3 Vitamin pada waktu siang dan 2 Vitamin pada waktu malam. Antara vitamin yang diperlukan oleh muka aanda adalah A,D,E,C dan B3.

Mana nak dapat Vitamin-vitamin ni? Vitamin ini anda boleh carinya dimana-mana kedai farmasi. Tetapi admin lihat ramai yang menggunakan WOWSkin Vitamin Serum.

Sebab di dalam Serum ini memang lengkap dengan vitamin yang diperlukan oleh muka sebab di dalamnya terdapat Vitamin A,B3,C,D & E. Tak payahlah anda cari vitamin ini satu persatu di dalam farmasi. Haha

Vitamin B3, C & E untuk digunakan pada waktu pagi sebelum anda keluar dari rumah. Vitamin A & D pula digunakan pada waktu malam sebelum anda tidur.

Klik sini jika anda mahu tahu kebaikan setiap satu Vitamin untuk A,B3,C,D & E

Wowskin Serum Terbaik

KENAPA PERLU ASINGKAN SIANG & MALAM?

Ini kerana vitamin B3, C & E lebih diperlukan pada waktu siang dimana ada sinaran cahaya matahari. Dan vitamin A & D lebih sesuai dijadikan rutin pada waktu malam ketika anda sedang berehat dan tidak berada di persekitaran panas terik.

Sekarang ini memang banyak produk kecantikan di luar sana. Tetapi anda kena bijak mengenal pasti serum muka terbaik untuk diri anda.

Bagi yang muka berjerawat, berminyak, WOWSkin juga bertindak sebagai serum untuk kulit berminyak dan kulit berjerawat.

Wowskin Serum Wowskin Serum Wowskin Serum Wowskin Serum Terbaik Wowskin Serum Terbaik

Selalunya artis dan influencer  menggunakan WOWSkin ini untuk membuatkan mekap tahan lama.Dan untuk pengetahuan anda juga mereka mengatakan ini salah satu teknik dan cara untuk glowingkan mekap

Tak cukup dengan sekadar serum terbaik 2017, tetapi mereka mempunyai 11 Booster  di dalam serum ini untuk membantu lagi kulit wajah anda sihat, putih berseri seperti artis dan influencer yang anda lihat di FB dan Instagram.

So lepas ni tidak perlu anda konsum vitamin satu persatu untuk memastikan kulit wajah anda mencukupi dari segi vitamin yang diperlukan. Kini satu produk sahaja mampu untuk cover secara menyeluruh kulit wajah anda untuk kelihatan putih berseri.

Testimoni Pengguna Wowskin Kami

Wowskin Serum Terbaik

Nak tahu lebih lanjut ?

Facebook page: Wow Skin Malaysia
Instagram: wowskin_malaysia
Website rasmi: WOWSKIN MALAYSIA
No Tel: 010-3130631
Nama Pengasas : Muhammad Zukermi Bin Edi (Facebook)

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here