Home KESIHATAN Jangan Tengok Penimbang Untuk Kurus

Jangan Tengok Penimbang Untuk Kurus

1071
0
SHARE

Penimbang berat boleh jadi kawan dan boleh juga jadi lawan. Bergantung pada cara penggunaan anda, ia sebenarnya mampu merosakkan lagi perjalanan anda untuk menurunkan berat badan.

Tapi, bagaimana?

Kalau anda mengharapkan perubahan hanya melalui nombor yang ditunjukkan pada penimbang berat, anda bakal menghadapi kesulitan dan mungkin sekali hilang motivasi untuk teruskan pengorbanan yang diperlukan.

“Macam mana nak tahu kita dah turun berat kalau macam tu?”. Soalan yang bagus!

Penimbang berat hanya menunjukkan pengurangan berat, tetapi tidak tunjuk samada berat yang anda hilang itu adalah lemak, ataupun otot, ataupun hanya air. Ramai terlalu seronok apabila mereka berjaya turunkan 5-10kg dalam seminggu pertama berdiet dan bersenam seperti keluar berjogging di taman.

Apa sebenarnya yang mereka telah turun?

Saya boleh jamin, berkilo-kilo yang turun pada awal-awal latihan hanyalah air semata-mata, dan jika digabungkan dengan hanya melakukan kardio tanpa mengangkat berat (latihan bebanan), kombo lagi dengan crash diet, gerenti berat yang turun itu juga adalah kerana jisim otot yang berkurangan. Dengan kata lain, anda tidak membakar lemak, tetapi anda membakar otot sebenarnya.

Ramai yang ingat kalau nak kurus, kena selalu kardio! Petang hari ini berjogging 50 minit, besok lagi 50 minit, lusa pun 50 minit.. setiap hari jogging lama-lama!

Kalau pemahaman biasa, nak bakar lemak kena berdiet, dan kena buat banyak kardio. Angkat besi pun kena ringan-ringan tetapi banyak kali angkat. Tak lupa juga kepada penggunaan produk-produk supplements dan fat burners dengan testimoni yang dahsyat-dahsyat!

Cara yang paling utama dan paling penting untuk membakar lemak adalah dengan memastikan berlakunya ketidakseimbangan penggunaan kalori,  atau kata mudah, kalori yang masuk haruslah lebih sedikit berbanding yang dibakar serta digunakan oleh badan kita untuk berfungsi.

Secara amnya, samada untuk kurus mahupun membina otot, apa yang anda perlu buat adalah hanya memerhati kepada jumlah kalori yang di ambil seiring dengan mengamalkan gaya pemakanan sihat.

Anda boleh makan sikit tetapi jumlah kalorinya tinggi. Begitu juga dengan kemungkinan untuk memakan sangat-sangat banyak, tetapi jumlah kalori adalah rendah sekali.

Sambil-sambil itu, saya kongsikan cara saya buat oat sihat, sedap, dan menarik. Saya panggil oat ini, Resepi Muscle Oat! Mudah sahaja, anda perlukan:

  1. Oat
  2. Susu low fat
  3. Whey/Milo/Koko (tambahan)
  4. Kacang Almond (potong kecil-kecil untuk senang kunyah)
  5. Kurmas dan kismis
  6. Buah-buahan (cuba strawberry dan pisang…err terliur saya!)
SHARE
Aiman Radzi merupakan seorang pelajar Fisioterapi dan peminat sukan bina badan serta angkat berat. Beliau turut mempunyai sijil sebagai NASC Fitness Instructor dan sering terlibat dengan program kecergasan untuk orang awam. Minatnya dalam ilmu senaman dan rehabilitasi menjadikan beliau seorang yang bermotivasi tinggi ketika berlatih dan cekap dalam penstrukturan sistem latihan.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here