Home TEKNOLOGI Unit Korea Utara 180, Sel Peperangan Siber Yang Membimbangkan Barat

Unit Korea Utara 180, Sel Peperangan Siber Yang Membimbangkan Barat

960
0
SHARE

SEOUL (Reuters) – agensi perisikan utama Korea Utara mempunyai sel khas yang dipanggil Unit 180 yang mungkin telah melancarkan beberapa serangan siber yang paling berani dan berjaya, menurut yang berpaling tadah, pegawai-pegawai dan pakar keselamatan internet.

Korea Utara telah dipersalahkan dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk beberapa siri serangan dalam talian, kebanyakannya di rangkaian kewangan, di Amerika Syarikat, Korea Selatan dan lebih sedozen negara-negara lain.

Penyelidik keselamatan siber juga berkata mereka telah menemui bukti teknikal yang boleh menghubungkan Korea Utara dengan WannaCry “ransomware” serangan siber global yang dijangkiti lebih daripada 300,000 komputer di 150 negara bulan ini.

Pyongyang menegaskan bahawa dakwaan itu adalah “tidak masuk akal”.

Tuduhan yang terkenal terhadap Korea Utara adalah sambungan kepada kumpulan hacking yang dipanggil Lazarus, kumpulan ini dikaitkan dengan rompakan siber $ 81 juta tahun lepas di bank pusat Bangladesh dan serangan 2014 pada Sony Hollywood studio.

Kerajaan AS telah menyalahkan Korea Utara untuk Sony hack dan beberapa pegawai AS telah berkata pendakwa sedang membina kes terhadap Pyongyang dalam kes kecurian berprofil tinggi Bank Bangladesh.

Setakat ini, tiada bukti muktamad telah disediakan dan tiada tuduhan jenayah masih belum difailkan. Korea Utara juga telah menafikan negaranya adalah di belakang Sony dan serangan perbankan.

Kim Heung-kwang, bekas profesor sains komputer di Korea Utara yang berpaling tadah ke Selatan pada tahun 2004 dan masih mempunyai sumber dalam Korea Utara, berkata serangan siber Pyongyang yang bertujuan untuk meningkatkan tunai berkemungkinan besar dilakukan oleh Unit 180.

“Unit 180 terlibat dalam penggodaman institusi kewangan dan melanggar undang-undang dengan mengeluarkan wang daripada akaun bank,” Kim memberitahu Reuters. Beliau pernah memberitahu bahawa beberapa bekas pelajar beliau telah menyertai Strategik Cyber Command Korea Utara,sebagai tentera siber yang berbahaya.

James Lewis, seorang pakar Korea Utara di Pusat yang berpangkalan di Washington Strategik dan Pengajian Antarabangsa, berkata, Pyongyang pertama kali menggunakan penggodaman sebagai alat untuk pengintipan dan gangguan politik terhadap sasaran utamanya iaitu Korea Selatan dan AS.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here