Home TEKNOLOGI Sempena Lawatan Trump, A.S Dan Arab Saudi Menandatangani Perjanjian Perniagaan Bernilai Berbilion-bilion...

Sempena Lawatan Trump, A.S Dan Arab Saudi Menandatangani Perjanjian Perniagaan Bernilai Berbilion-bilion Dollar

1911
0
SHARE

RIYADH (Reuters) – Amerika Syarikat dan syarikat-syarikat Arab Saudi telah menandatangani perjanjian perniagaan bernilai berbilion-bilion dolar pada hari Sabtu yang lalu semasa lawatan AS Presiden Donald Trump, bertujuan dalam membantu Riyadh untuk membangunkan ekonomi yang melangkaui perniagaan minyak.

Firma minyak negara Saudi Aramco berkata ia menandatangani $ 50 bilion perjanjian dengan syarikat AS. menteri tenaga Khalid al-Falih berkata tawaran yang melibatkan semua syarikat berjumlah lebih $ 200 bilion, ramai daripada mereka telah menghasilkan pelbagai produk di Arab Saudi yang sebelum ini hanya mampu diimport masuk sahaja kedalam negara tersebut.

Walau bagaimanapun, tawaran yang digambarkan seolah-olah Arab Saudi sedang kelaparan untuk mendapatkan modal dan teknologi asing seperti cuba untuk mengurangkan pergantungan kepada eksport minyak.

Harga minyak yang rendah dalam beberapa tahun yang lalu telah memperlahankan ekonomi negara dengan defisit bajet yang besar.

Pada bulan Mac yang lalu, Raja Salman membuat lawatan ke Asia dan delegasinya telah menandatangani perjanjian yang sama bernilai berbilion-bilion dolar di sana, termasuk tawaran bernilai sebanyak $ 65 bilion di China.

Banyak daripada wang Kumpulan Wang Vision Softbank mungkin akan dilaburkan di Amerika Syarikat, dalam membantu Riyadh mendapatkan akses kepada teknologi yang ia boleh menggunakan untuk mempelbagaikan ekonominya.

Jacobs Engineering akan membentuk satu usaha sama dengan Aramco untuk menguruskan projek-projek perniagaan di dalam kerajaan, dan McDermott International akan memindahkan beberapa kemudahan fabrikasi kapal dari Dubai ke kompleks pembinaan kapal baru yang Aramco akan dibina di Arab Saudi.

Riyadh, salah satu daripada negara yang berbelanja besar untuk ketenteraan terbesar di dunia, berminat untuk membangunkan industri senjata negeri dan bukannya senjata import, jadi beberapa tawaran dalam industri ketenteraan juga turut diketengahkan oleh negara tersebut.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here