Home BISNES Jepun Dan China Mengadakan Perbincangan Perlindungan Kewangan Berikutan Kebimbangan Ancaman Korea Utara

Jepun Dan China Mengadakan Perbincangan Perlindungan Kewangan Berikutan Kebimbangan Ancaman Korea Utara

734
0
SHARE

YOKOHAMA, Jepun (Reuters) – Jepun dan China akan mengadakan dialog kewangan dua hala pertama mereka dalam tempoh dua tahun, pada Sabtu ini untuk membincangkan mengenai risiko kepada prospek ekonomi Asia, seperti dasar-dasar perlindungan yang disokong oleh AS Presiden Donald Trump dan ketegangan ke atas Korea Utara.

Menteri Kewangan Cina Xiao Jie, yang terlepas mesyuarat tiga hala dengan Jepun dan Korea Selatan pada hari Jumaat yang lalu, dikhabarkan ia adalah mesyuarat domestik yang dilangsungkan secara mengejut, beliau telah diterbangkan khas untuk berdialog dua hala, dalam usaha untuk menghapuskan spekulasi bahawa ketiadaannya memberi implikasi diplomatik yang tidak baik.

Xiao dan Menteri Kewangan Jepun Taro Aso akan membincangkan isu-isu seperti program nuklear dan peluru berpandu Korea Utara untuk tinjauan ekonomi kedua-dua negara dan kerjasama kewangan sewaktu sesi berdialog nanti, dialong kewangan dua hala ini akan diadakan di perkarangan mesyuarat tahunan Bank Pembangunan Asia di Yokohama, timur Jepun.

Untuk pengetahuan anda, hubungan tegang antara Jepun dan China telah berlarutan terlalu lama lebih deretan perebutan wilayah dan pendudukan Jepun di China sewaktu Perang Dunia Kedua, walaubagaimana pun pemimpin kedua-dua negara tersebut tetap berusaha untuk memperbaiki hubungan melalui dialog.

Namun, kehadiran China yang semakin meningkat dalam kewangan infrastruktur telah menggugat beberapa dasar Jepun, negara matahari terbit ini begitu bimbang akan kewujudan bank pembangunan baru di Beijing, Infrastruktur Asia Investment Bank (AIIB), boleh mengeruhkan lagi kekuatan Jepun yang disokong oleh ADB.

Jepun dan China yang bersetuju mengenai keperluan untuk menghormati perdagangan bebas, yang sangat penting untuk negara yang bergantung kepada perdagangan Asia.

Pegawai kewangan dari Jepun, China dan Korea Selatan telah bersetuju untuk menentang semua bentuk perlindungan dalam mesyuarat tiga hala pada Jumaat yang lalu, dengan mengambil pendirian yang lebih kuat daripada ekonomi utama G20 dalam menentang dasar-dasar perlindungan yang disarankan oleh Trump.

China telah meletakkan dirinya sebagai penyokong perdagangan bebas berikutan tanda protest akan seruan Trump untuk meletakkan kepentingan Amerika sebagai yang utama dan China juga turut menarik diri daripada mementerai sebarang perjanjian perdagangan pelbagai hala.

Jepun telah mengambil pendirian yang lebih akomodatif terhadap seruan Washington bahawa perdagangan tidak perlu hanya menjadi bebas tetapi hendaklah adil.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here