Home BISNES Greece Memotong Unjuran Pertumbuhan 2017

Greece Memotong Unjuran Pertumbuhan 2017

742
0
SHARE

ATHENS (Reuters) – Greece mengurangkan unjuran pertumbuhan 2017 kepada 1.8 peratus daripada 2.7 peratus, menurut pelan bajet jangka pertengahan yang diumumkan lewat pada hari Sabtu, didorong oleh ketidaktentuan yang disebabkan oleh kelewatan dalam memuktamadkan kajian terbaru mengenai pembaharuan bailout.

Greece dan kreditor asing mencapai kesepakatan mengenai pembaharuan pada awal Mei yang lalu selepas ketegangan berlaku sepanjang enam bulan rundingan ini dijalankan.

Gabenor bank pusat The Greek telah memberi amaran bahawa kelewatan boleh menyebabkan kepincangan pemulihan ekonomi.

Perancangan 2018-21 telah dikemukakan kepada Parlimen bersama-sama dengan tawaran pembaharuan yang memerlukan ahli parlimen untuk meluluskannya.

Ia meramalkan pertumbuhan 2.4 peratus pada 2018 dan 2.6 peratus pada 2019. Unjuran adalah lebih rendah daripada Suruhanjaya Kesatuan Eropah, yang juga mengurangkan anggaran pertumbuhan minggu lalu kepada 2.1 peratus tahun ini berbanding ramalan 2.7 peratus tiga bulan lalu.

Pertumbuhan KDNK juga dijangka menguncup kepada 2.5 peratus pada 2018 daripada anggaran sebelum ini 3.1 peratus, kata Suruhanjaya.

Kerajaan berharap penggubalan langkah-langkah baru pada 18 Mei ini akan membolehkan rakan-rakan zon euro untuk meluluskan perjanjian itu apabila mereka bertemu pada 22 Mei nanti dan mengeluarkan satu tranche baru dana bailout.

Ia juga mahu para menteri untuk meluluskan semakan yang melayakkan Greece untuk dimasukkan dalam program pelonggaran kuantitatif Bank Pusat Eropah dan kembali ke pasaran bon selepas tiga tahun pengasingan.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here