Home HIBURAN Apa itu Double Coconut

Apa itu Double Coconut

2645
8
SHARE
Apa itu Double Coconut

Apa itu Double CoconutDouble Coconut berasal daripada Seychelles. Double Coconut terkenal sebagai buah ajaib yang mempunyai dua jenis jantina pada pohon yang sama dan Nama Sainstifik Lodoicea Maldivica. Penyelidikan menunjukkan buah ini mempunyai tonik yang akan mengaktifkan hormon supaya mengembalikan keremajaan dalam badan manusia. Buah ini juga dapat meningkatkan pretasi kesihatan dan meletupkan tenaga yang tersembunyi dalam badan.

Apa itu Double Coconut

SEJARAH DOUBLE COCONUT

Sejarah Buah Kelapa Sakti, Senjata Rahsia Kerajaan Afrikas daripada Double Coconut dikenali “enjin hormone semulajadi ,Ia mengandungi pelbagai bahan fisiologi aktif, dan meningkatkan keupayaan lelaki, tetapi juga boleh mengawal keseimbangan fisiologi endokrin dalam badan.

Sejak awal tahun 1980-an, Double Coconut telah disenaraikan sebagai “Khazanah Negara” di Seychelles oleh Negara Seychelles. Buah Double Coconut hanya dapat dinikmati oleh kerabat diraja atau ganjaran kepada ketua danatlet cermerlang yang dikenali sebagai khazanah Negara Seychelles hebat sungguh khazanah mereka.

Menurut Maharaja Jerman Rudolf II pernah mendagangkan 250 kg emas untuk buah kelapa ajaib, tetapi ditolak oleh kerajaan Seychelles pada masa itu untuk mendapatkan Double Coconut ini.

Secara umumnya lagenda Double Coconut turut dicatatkan dalam sejarah kuno Afrika Selatan, Seychelles dan Emirates dalam meningkatkan keupayaan dan mengekalkan hubungan suami isteri demi menjaga keharmonian semua.

Apa itu Double Coconut

Kawasan Tumbuhan

Mengikut catatan sejarah Seychelles, 5 kawasan berkelompok dapat menemui buah kelapa ajaib ini, salah satu di pulau praslin taman buah ajaib atas factor pencemaran, kini tertinggal di selatan Praslin, iaitu “Valle” yang mengandungi 4000 pokok kelapa Ajaib yang masih dapat membiak dan membuahkan kelapa baru di sana.

Valle terletak di bahagian selatan Seychelles, 48km daripada Victoria Harbour, adalah kawasan Buah Ajaib yang jarang ditemui pada zaman sekarang dan ia adalah salah satu buah yang sangat dijaga dengan baik.

Pulau Valle mempunyai kawasan pantai yang paling primitive serta alam semulajadi yang paling bersih dan indah di bumi. Menurut Pakar tumbuhan Dr Cruz berkata , “Saya tidak pernah menjumpai habitat yang lebih sesuai untuk kelapa ajaib ini.”

Bila tiba musim pulau ini agak kritikal, musim sejuk akan melanda selama 3-4 bulan,
Sebelum musim panas (iklim tropika) tiba. Mengikut geografi musim adalah sebab utama Buah Ajaib ini dapat bertumbuh dengan sempurna kerana factor cuaca yang tidak menentu.

16 Fungsi Utama Double Coconut

-Memberi tenaga dan stamina sepanjang hari
-Menggalakkan peredaran darah
-Mengaktifkan kadar metabolism
-Memperbaiki masalah keletihan dan tekanan
-Mengawal asid di dalam badan
-Membantu kencing manis (Diabetes) dan gout
-Membantu tekanan darah tinggi
-Membantu buasir dan sembelit
-Mengurangkan kolesterol darah
-Meningkatkan keupayaan buah pinggang
-Meningkatkan daya ingatan
-Meningkatkan imuniti badan
-Mengimbangi dan menggalakkan hormone tubuh manusia
-Meningkatkan pertumbuhan otoT

Apa itu Double Coconut

Cerita Lagenda Double coconut

Orang Perancis – “ Pokok Cinta yang romantic”
Pada tahun 1816, semasa ahli sains Perancis Bao Boer membuat lawatan ke Pulau Praslin, dia tertarik kepada tumbuhan pelik ini. Kemudian penduduk tempatan memberitahu beliau bahawa buah ini adalah benda larangan yang dicuri oleh Adam dan Hawa di Taman Eden, dan jika salah satu “jantina” daripada pokok itu mati, pasangannya juga akan mati sekali. Beliau berasa sungguh kagum.

Apa itu Double Coconut

Setelah Bao Boer berkali-kali runding dengan kerajaan Seychelles, akhirnya kerajaan Seychelles mengeluarkan permit pengekposan,dengan syaratnya Bao Boar hanya boleh membawa balik 1 biji sahaja. Beliau hamper mengunakan kesemua harta benda untuk mendagangkan sebiji Kelapa Ajaib dan membawa balik ke Perancis. Apabila beliau tiba di negaranya, berita Double Coconut serta merta jadi berita hangat, oleh kerana buah ajaib ini jarang ditemui dan mempunyai dua seks, iaitu pokok jantan dan buah betina.

Apa itu Double Coconut

Apabila Bao Beer memberitahu legenda Double Coconut kepada umum, mereka mempercayai bahawa Pokok Kelapa Ajaib ini adalah hasilan cinta Adam dan Hawa. Orang Perancis juga mempercayai selepas menyentuhnya, hubungan pasangan
Akan diirat Dengan ketat, oleh kerana itu, Double Coconut mendapatkan gelaran yang melambangkan cinta, “Love Nut”.

Keterangan Spesies
Nama Tempatan Kelapa Kembar
Nama Saintifik Lodoicea Maldivica
Nama Lain Sea Coconut, Coco Fesse,Coco De Mer, Sychelles Nut
Family Arecaceae

Apa itu Double Coconut

Ciri-Ciri Double Coconut

-Kelapa sepsis ini tumbuh kira-kira 25-34 meter tinggi.
-Daunnya berbentuk kipas itu mempunyai 7-10 meter panjang.
-4,5 meter lebar serta dengan 4 meter lebar pelepahnya.
-Buahnya yang matang adalah 40-50 snukurlilitnya (Berat 15-30kg biji benih
yang paling besar)

8 COMMENTS

  1. Gambar Double Coconut ini nampak macam pelik… Macam lucah pun ada.. Inilah keunikan kejadian Allah S.W.T… Tentu ada sebab kenapa Allah jadikan ianya sedemikian rupa..

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here