Home BISNES Buat Email Dengan Hosting

Buat Email Dengan Hosting

3055
37
SHARE

Buat Email Dengan Hosting – Tajuk yang biasa dengar pasal email tapi pernah tak korang terfikir macam mana nak buat email menggunakan hosting atau server yang korang ada sekarang bayar ke percuma. Ini yang ramai tertanya2 email yang selalu digunakan oleh syarikat besar atau kecil yang menggunakan email official.

Sebenarnya buat email melalui hosting atau server adalah percuma dan dalam hosting sudah disediakan tools tersebut untuk kita gunakan dengan sebaiknya. Mungkin pelik bagi yang baru tahu tapi perkara ni sangat penting untuk korang juga supaya email korang nampak lebih konfiden gitu bila customer tengok.

Buat Email Dengan Hosting

Dulu masa mula2 buat blog memang terus pakai wordpress tapi beli domain dan hosting dari situ terus belajar semua benda pasal blog Alhamdulilah sedikit demi sedikit mahir dalam teknikal blog ni. Disini TN nak bagi tutorial bagaimana email dihasilkan oleh hosting. Perkara ni mudah tapi jangan salah seting pulak ye lain jadinya.

Step pertama login hosting dan buat satu email dalam tu mengikut gambar yang telah TN sediakan dibawah.

Buat Email Dengan Hosting

Step Kedua pula korang perlu setup nama email yang korang nak buat tu…boleh tengok gambar bawah

Buat Email Dengan Hosting

Step ketiga pula langkah terakhir email telah siap dibuat

Buat Email Dengan Hosting

Ok setelah siap mengikut langkah yang TN bagi email korang boleh digunakan macam yahoo,gmail,msn,hotmail dan sebagainya..oh terlupa pula satu lagi gambar bonus kalau korang nak forword email tu masuk ke gmail,yahoo atau email lain yang lebih kurang sama boleh cuba gambar dibawah.

Buat Email Dengan Hosting

Ok itu sahaja dari TN untuk tutorial yang simple mudah dan senang digunakan untuk semua blogger ok..kalau ada yang salah ke apa ke tegurlah ye….manusia tak pernah terlepas dari kesilapan 🙂 peace 😉

37 COMMENTS

  1. Info bagus tuk newbie.. Izin saya berikan info tambahan buat mereka yang ada domain tapi xada email hosting tu, boleh try ZOHO Mail. Saya ada tulis tutorial mengenai itu di blog.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here