Home Uncategorized Makanan yang perlu dielakkan

Makanan yang perlu dielakkan

2527
1
SHARE
makanan sihat

Kita patut bersyukur kerana masih dapat menikmati pelbagai makanan yang sedap-sedap di Malaysia ini, tetapi anda perlu ingat bukan semua makanan itu kita boleh main bedal je nak makan semua tanpa memikirkan kesan dan keburukannya. Jadi saya ingin berkongsikan sedikit info beberapa makanan yang perlu dielakkan untuk anda kekal sihat selalu, insyaallah :-). Antaranya :

1) Roti putih, tepung halus.
Dengan definisi, roti putih dan tepung halus dalam umum adalah toksik untuk badan anda kerana mereka telah dibuangkan hampir semua vitamin, mineral, serat dan nutrien lain yang penting. Tepung putih halus juga telah terluntur dengan klorin dan brominated dengan bromida, dua bahan kimia beracun yang telah dikaitkan dengan menyebabkan tiroid dan kerosakan organ.

frozen food

2) Makanan beku konvensional. (Frozen Food)
Makanan beku yang paling konvensional-disediakan sarat dengan bahan pengawet, garam diproses, hidrogenasi minyak dan bahan-bahan tiruan yang lain, apatah lagi hakikat bahawa makanan yang paling beku telah banyak pra-masak, menyebabkan kandungan nutrien yang minimum.

3) Nasi putih.
Seperti roti putih, beras putih telah dibuangkan kebanyakan nutrien, dan dipisahkan dari bran dan germa, dua komponen semula jadi yang membentuk beras dalam warna coklat itu.

popcorn

4) Popcorn microwave.
Ia adalah salah satu makanan yang paling tidak sihat dipasaran yang anda boleh makan. Hampir setiap komponen popcorn microwaveable, dari (GM), biji jagung telah diproses garam dan bahan kimia pengawet digunakan untuk meningkatkan rasa, adalah tidak sihat dan mendatangkan penyakit. Selain daripada ini, popcorn microwaveable mengandungi kimia yang dikenali sebagai diacetyl yang benar-benar boleh memusnahkan paru-paru anda.

frozen meat

5) Produk daging beku.
daging burger, sosej, hotdog dan banyak daging lain yang dijual di pasaran sering mengandungi natrium nitrit dan bahan pengawet kimia lain yang telah dikaitkan dengan menyebabkan penyakit jantung dan kanser.

Selain daripada menjaga permakanan anda daripada Makanan yang perlu  dielakkan, anda juga digalakkan untuk selalu bersenam dan mengeluarkan peluh.

1 COMMENT

  1. Brofami, setuju dengan post anda, kalau nak kurus memang kena elak makanan diatas. ditambah dengan senaman yang betul InshaAllah kurus. Memang terbukti. Good Post!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here