Home TEKNOLOGI Tambah RAM

Tambah RAM

685
0
SHARE

Ni tutorial untuk dapatkan RAM lebih bnyak tanpa perlu beli RAM baru kat kedai..

Bahan2 yang diperlukan:-

  • Hard disk, external hard disk or pendrive yang besar2 kapasitinye..(mana2 satu pown bleh tp ak prefer hard disk sbb xpayah nak cucuk & tarik stiap kali nak tambah RAM)
  • Otak yang agak pandai untuk ikut steps yang kami ajar..

1. Right click pada My Computer & tekan Properties..

2. 1 kotak akan kuar macam ni & tekan Advance:-

http://i120.photobucket.com/albums/o172/47452/1-5.jpg

Kat tab Advance tu korang tekan plak button settings kat bahagian Performance tu..

3. Pastu tekan button Advance sekali lagi setelah kotak Performance Option dah kuar..Korang akan nampak 1 bahagian bernama Virtual Memory kat situ.. Sekarang tekan button Change kat bahagian Virtual Memory tu:-

http://i120.photobucket.com/albums/o172/47452/2-6.jpg

4. Sekarang korang pilih Local Disk C (klu korang nak set kat pendrive or external hard disk, choose la bahagian pendrive or external hard disk korang tu) & select Custom Size.. Isikan apa jua nombor yang korang rasa best (nombor yang korang set tu akan jd RAM korang) & tekan Set:-

http://i120.photobucket.com/albums/o172/47452/3-2.jpg

5. Last skali, korang restart komputer korang & walla! Korang dah ader RAM yang giler bnyak….

ddr3 ram

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here