Home TEKNOLOGI Cara Nak FLASHING Lenovo A850+

Cara Nak FLASHING Lenovo A850+

43564
120
SHARE

Cara Nak FLASHING Lenovo A850+ – Alhamdulilah syukur kerana Allah TN dapat rezeki untuk menaip lagi, Dalam blogpost kali ini TN nak ceritakan cara macam mana nak FLASHING Lenovo A850+ dalam bahasa sainstifik ROOT or VROOT,Flashing dan Rooting dua pekara berbeza. Siapa yang guna Lenovo mesti tahu perkara ni.

lazada.com

Biasa siapa yang guna smartphone lenovo masalah die aplikasi banyak tulisan cina dan keyboard cina la lepas tu bahasa die susah nak tukar bahasa kan…asik keluar tulisan cina sahaja. Cara FLASHING yang saya tunjuk ini korang mesti ikut step die betul2 ok. TN tidak bertanggungjawab sebarang masalah yang korang alami nanti.

Cara Nak FLASHING Lenovo A850+

So berhati-hati bila nak buat FLASHING di Smartphone Lenovo A850+, Satu TN nak ingatkan semua pembaca sebelum nak mulakan siap2 bekup data dalam hp korang tu ye jangan salahkan TN kalau semua data hilang sebab TN dah bagitau awal2.

Cara Nak FLASHING Lenovo A850+

 

Download Link A850+ s119 ROOT GAPPS

Download Link Terbaru Nik Rom JB SP7 for Lenovo A850+_by_santehmen UPDATE

FLASHING GUIDE
**PASTIKAN ANDA SUDAH INSTALL USB DRIVER KE [email protected] ANDA**

1 – selesai download firmware, sila extract..matikan fon anda, cabut bateri..
2 – dalam folder Flashtool, run Flash_tool.exe..pilih download agent “MTK_AllInOne_DA.bin”
3 – then tekan scatter loading file, pilih MT6592_Android_scatter.txt yg berada dalam folder: A850+_S118_140226(utk S118) atau target_bin(utk S119)…
4 – pada tab atas, tekan pada Options dan klik Option…pada menu Download, pastikan tick pada DA DL All With Check Sum…
5 – pilih mode flash (di bawah scatter loading), klik pada Firmware Upgrade…dan tekan Download di atas (icon arrow hijau arah bawah) dan flashtool akan mula membaca file yg anda load…
6 – sambungkan fon anda yg tanpa bateri itu ke pc….flashtool akn menjalankan tugasnya…selepas keluar bulatan hijau, itu menandakan fon anda telah siap flash ke firmware yg anda download
7 – hav fun…

**1st lepas on, terus masuk Settings > Storage, dan tukar Default Write Disk kepada SD [email protected] Storage utk kemudahan install terus ke sdcard..**

120 COMMENTS

  1. salam bro. bleh x saya nak flash A850+ S119 untuk tahun 2014 may ne. ada member kata 50-50 hp tue akan KO hihihiii. plzzz TQ

  2. salam bro, sy dah siap download, tp sy xjumpa pun folder flashtool, flash_tool.exe pun xde.. so mcm mana sy nk dptkan flash_tool.exe tu ye? ty

      • ok. sy dah download kedua² file “CWM_6.0.3.0_A850+” & “Lenovo_A850+_S119_ROOT_Google_140410”, dalam folder CWM_6.0.3.0_A850+ ada file image recovery, dan dalam folder Lenovo_A850+_S119_ROOT_Google_140410 ada folder META-INF, folder optional, folder system, file image boot, file install-optional.sh, file logo.bin.. sy xjumpa lgsung pape folder bernama Flashtool atau file flash_tool.exe.. sy mtk jasa baik bro TN, klo blh send flash_tool.exe tu shj. email sy [email protected], mtk maaf klo menyusahkan.

        • guna manual ikut cara ni….

          extract (A850+S119 ROOT GAPPS)

          extract (CWM_6.0.3.0_A850+) copy (recovery.img) ke sdcard

          COPY ZIP FILE (Lenovo_A850+_S119_ROOT_Google_1404) ke sdcard

          download (MOBILE UNCLE TOOLS) di PLAYSTORE pergi ke(RECOVERY UPDATE)dan pilih recovery.img dan klik OK

          seterusnya device akan reboot dan masuk ke CWM,gunakan volume up+down untuk keatas dan kebawah dan juga POWER BUTTON
          untuk (pilih) dan pilih (install zip from sdcard) pilih (choose zip from sdcard)

          pilih (Lenovo_A850+_S119_ROOT_Google_1404) dan OK.. tunggu sehingga proses selesai…

          apabila selesai pastikan (wipe data/factory reset) dan (wipe cache partition)..masuk ke advance pilih (wipe dalvic cache)
          seterusnya REBOOT……

  3. Salam bro, nak tanya bro lah ada tak sapa2 yg buat service root henpon ni, pening lah naknikut cara2 rootbtu…hehe thanks

  4. Salam saudara Farid,
    Dapat info dr kedai telco…kalau a850+ AP set akan ada masalah dengan line 3G tak dapat liputan atau line tak kuat katanya…betul ke?
    Hajat yu nak dptkn online jer yg import/AP set, skrang ni harga dah makin turun.Harap dapat komen..

  5. Assalammualaikum…
    Sya pnya fon A850 S203 tp npe still ada tulisan cina…ads cara x nk hilangkn tulisan tu. Selain tu npe bila sya install font dia x bole tukar…tlg sya…tksh.

  6. Salam Bro TN, Nk mtk info skit.
    Ade cara x klo nk resize apps icon pd lenovo a850+ yg dh root? Biasanya yg asal die ade 5baris icon kn.bleh x nk kecilkan icon jdkan 6 or 7 bris? Or dia depend to fon model? T.ksh..

  7. Salam Saudara Farid,
    Ada beza ker A850+ original dan AP set? Dapat maklumat drp kedI telco….kalu guna AP set ada masalah dengan 3G connection,dia cakap tak kuat tarik 3G , line slow..Betul ker cam tu Saudara Farid.Hajat tu nak beli satu kat online skrg ni harga makin menjunam..

  8. mcm mana dgn lenovo a506? tlg..sbb ada byk applikasi bahasa cina. smpai rs frust pula bila tngok kbanyakkan applikasi bahasa cina..nak download games pun tak tahu mcm mana..

  9. Bro, ada solution x untuk masalah push notifications? Dah puas google tp xjumpa lg solution..Phone running custom rom S119..notification xkeluar selagi xbukak apps tersebut..semua apps jadi mcm tu, whatsapp,email, game and etc..

  10. Sy baru beli A850+. Sy ada masalah utk backup phone pada SD card melalui setting option. Bila cuba back up, msg yg keluar “please open lenovobackup”. Bagaimana nak selesakian masalah ini?

  11. As salam…lenovo a850+..kenapa bila attach gambar pada whatsapp…image gambar @ video pada skrin akan berkelip2..susahla untuk pilih nak attach gambar..bagaimana untuk atasinya…please…

  12. yang nik rom link tu kena download jugak ke sebab td bila sy download ada doc(nota) tu kena ikutkah atau ikut yang dibuat en. sprt diatas tu?Terima kasih

  13. Bro, sya punya a850+ lpas flash trus xbleh on, kekadang dia tulis TOOL DL image fail, skrg dh xbleh on dah, tolong bro..

  14. Asalamualaikum bro..tumpang tanya sikit,kalau lenovo a656 soft bricked ada kah cara untuk bg buat lg bgs.bagus?phone stuck dekat logo lenovo je..mohon recomend website yg bgs..kalau tuan tahu lg bgs..sya dah factory reset tp masih jgk mcm tu

  15. Salam bro, saya pena beli lenove.. A850 untuk main coc.. ada member cuba3 test app untuk hack gems.. last2 play store tak boleh log in akaun npa ye?

  16. bro? bole x bgi cara nak betulkan boot loop untuk lenovo. fon aku boot loop sbb app ChainFire. da masuk recovery mode. da wipe data. tpi still x bole btulkan boot loop tu.

  17. Untuk peminat custom rom yg belambak di internet bolehlah mencuba android dual boot……
    Dengan cara dual boot ini hanpon korang tak akan BRICKED

  18. Dan yg suka sangat nak tukar tukar ROM android ni pula bolehlah dicuba pada Samsung Google Nexus….dia x akan BRICKED sebab dia memang khas diformat itu ini macam laptop

  19. all works well. ty bro! kipidap dongibap, awesome interface.
    1st of all, nak share, link given tu, all of it, kita buat using phone only. once downloaded, xperlu extract, just copy to phone, pindahkan kat sd utk recovery.img, open using mobileuncle, (nak buka mobileuncle, kena root, boleh guna kingo root/i root, sy guna i root since kingo root ada problem before) da buka mobileuncle, go restore update (if not mistaken) go recovery.img tadi, nnt akan masok 1 interface apa nama ntah d pggl, xtau, haha, then install la extract item tadi, boleh search, jgn gopoh, slow2, benda tu ada sana ^_^
    gud luck!
    interface mmg cantek, i wish i can upload the image here! puas hati, xda tulisan2 cina da (im not racist, mmg xfhm tulisan cina, haha)

  20. Salam bro..tumpang tnya.. cara ni boleh pakai tak utk baiki masalah fon lenovo ni, fon sy ni kalau connect ke laptop guna usb ja, nnt dkat lptop abis dy brtukar jd chinese. nk transfer gmbr2 pon dh keliru file mana 1 yg file gmbr. hmm. 1 lg mslh lenovo sy ni, selalu kata storage full pdhal x full lg pon. knapa ya? tq so much. 🙂

  21. In my Lenovo A850+ phone when I worked in net like Facebook or Google this time “yoyogames” something came search baton and bake home page how can I do now and how can I removed that

  22. Salam bro cuma niat bagi betul apa yg salah. “Dan blogpost kali ini TN nak ceritakan cara macam mana nak FLASHING Lenovo A850+ dalam bahasa sainstifik ROOT or VROOT”. Flashing dan Rooting dua pekara berbeza. Harap maklum

  23. Fb,games COC,Poker deluxe,Bbrobig2 x bole nk buka.bile buke skrin jd hitam.bile nk reset die suruh open lenovo backup.masalahnye saya x tau dimana lenovo backup?

  24. anyone cany help me.. emergency.. phone lenovo saya tak boleh on. first sekali dya naik meta mood.. then saya dh clear semua and fuse format data tu. tapi bila saya restart, still naik lenovo recovery and phone is cleaning . pastu on/off sendiri

  25. merapu je lebih. apesal link tak serupa cakap ngan artikel? mana firmware utk flashtool? yg link tu custom rom, bukan firmware utk flashtool.

  26. Bleh tolong bg tahu tak kenape hp lenovo a850 sye
    Bile org call je screen jdi gelap dan ble sye nak call org pun same jgk line jadi terputus..dah puas riset

  27. TAIK AMAT.. AJAR GUNA FLASH TOOL TP LINK MULE2 UNTUK FLASH KT RECOVERY,,,NYUSAHKAN ORG DAN BAZIR MASE..DODOL AMAT…JENUH CARI SCATTER FILE..LANCAU PUNYE SPESIS

  28. Bahan taik,,habis koata AKU,,!!,dua2 aq download,,ni bkn flash cara pakai flash tool pukimak,,ni flash pakai recovery,,,fon aq mati trus,,xbole msuk recovery,,penat aq download

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here